Maarten: ‘De kandidaat-ministers van de PVV zijn brandhout’

Door Maarten van Rossem en Maud Zonneveld

Maarten bespreekt de uitslag van de Europese verkiezingen en de onenigheid over de kandidaat-ministers van het nieuwe kabinet-Schoof. Ondanks dat extreem-rechts in veel landen als winnaar uit de bus kwam, maakt Maarten zich weinig zorgen. ‘Het glas is halfvol: de populisten komen niet aan de macht.’

Gepubliceerd op 21 juni 2024

Maarten: ‘Ik ben niet erg verbaasd dat GroenLinks-PvdA uiteindelijk de grootste partij is geworden. Het ging erg gelijk op met de PVV. De grote vraag was of de PVV-achterban zou komen opdagen voor de Europese verkiezingen; dat bleek toch tegen te vallen. De uitkomst was waarschijnlijk anders geweest als alle PVV’ers hadden gestemd. Blijkbaar vindt de achterban van de PVV de Europese verkiezingen niet de moeite waard.

Toch is het wel nuttig dat GroenLinks-PvdA de grootste is geworden. Dit verstoort het beeld dat heel Nederland zogenaamd gelukkig zou zijn met een PVV-regering. De normalisering van de volstrekte waanzin van Geert Wilders vindt te gemakkelijk plaats, ook in de media. Dat is problematisch.

NSC heeft het tijdens de Europese verkiezingen relatief slecht gedaan. De partij is waarschijnlijk afgerekend op de samenwerking met de PVV. Omtzigt heeft zichzelf namelijk in een onmogelijke situatie gewerkt. Zowel Omtzigt als Yeşilgöz zeiden in november dat ze over rechts wilden samenwerken en vervolgens kregen we al die kletskoek over een buitenparlementair kabinet. Maar wat we nu zien, is in feite een doodgewoon parlementair kabinet waarin zij medeverantwoordelijk zijn. Hoe dat gaat aflopen, weten we nu nog niet. Al geloof ik niet dat dit kabinet heel snel zal vallen. Zolang de peilingen aangeven dat de PVV nog overtuigender wint dan in november, gaan wij voorlopig nog niet naar de stembus. De afgelopen verkiezingsuitslag was dramatisch, maar dan zou het nog veel dramatischer aflopen.

De paniek over de Europese verkiezingen bleek onterecht

Over het algemeen denk ik dat het in Europa wel los zal lopen. Rechts heeft in verschillende landen flink gewonnen, maar juist in de regio’s waar rechts eerder betrokken was in het bestuur – Scandinavië en Oost-Europa – hebben die partijen verloren. De belangrijkste ontwikkeling is dat de grootste machtsgroep in het Europees Parlement, de Europese Volkspartij (EVP) bijgestaan door de Sociaaldemocraten (S&D), waarschijnlijk meer naar rechts zullen opschuiven. Maar de populisten komen niet aan de macht. De uitslag van de Europese verkiezingen zie ik daarom als een glas dat halfvol is. De paniek over extreem-rechts in aanloop naar de verkiezingen bleek onterecht. Misschien dat de media kunnen ophouden met alles te dramatiseren, want daar komt niet veel goeds van.’

Omstreden ministers

‘Afgelopen week zijn de namen bekendgemaakt van de beoogde ministers. Veel namen vind ik vrij degelijk. Maar een hoop kandidaten die door de PVV naar voren zijn geschoven, zijn gewoon brandhout. Fleur Agema, de beoogde Minister van Volksgezondheid, heeft wel verstand van medische kwesties, maar ze is niet per se een toppoliticus. En vooral Marjolein Faber, die Minister van Migratie en Asiel moet worden, is niet goed snik.

De PVV is geen partij, het is een eenmansbedrijf

Ik heb ook zo mijn twijfels bij Reinette Klever, de beoogde Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp én bestuurslid van Ongehoord Nederland. We zien steeds weer dat Wilders geen kader heeft: de PVV is een partij zonder leden en zonder nationale organisatie. Oftewel: het is geen partij, het is een eenmansbedrijf. Wilders had nooit verwacht dat de huidige situatie zich zou voordoen en nu heeft hij geen personeel. Laten we hopen dat de degelijke mensen op belangrijke ministerposten, zoals de beoogde Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC), de boel in toom kunnen houden.’

Volg Maartens kritische gedachtengang ook via zijn tijdschrift Maarten!. Bestel losse nummers hier of word abonnee

Maarten bespreekt de uitslag van de Europese verkiezingen en de onenigheid over de kandidaat-ministers van het nieuwe kabinet-Schoof. Ondanks dat extreem-rechts in veel landen als winnaar uit de bus kwam, maakt Maarten zich weinig zorgen. ‘Het glas is halfvol: de populisten komen niet aan de macht.’

Gepubliceerd op 21 juni 2024

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Gerelateerde artikelen

Maarten: ‘Dick Schoofs positie in de coalitie is een raadsel’

Maarten: ‘Iedereen die in dit kabinet stapt, berokkent zichzelf enorme schade’

Het wonder van de Europese Unie

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.