Maarten: ‘Dick Schoofs positie in de coalitie is een raadsel’

Door Maarten van Rossem en Maud Zonneveld

Oud-AIVD-topman Dick Schoof is de premierskandidaat voor de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Volgens Maarten is het nog erg onzeker hoe de ambtenaar de premiersrol zal invullen. ‘Zal Schoof een assistent van Wilders blijken, of zal hij vanuit zelfstandigheid willen opereren?’

Gepubliceerd op 29 mei 2024

Maarten: ‘Jaren geleden heb ik Dick Schoof geïnterviewd voor een verhaal in Maarten!. Dat ging over de dreiging van jihadisme in Nederland. Ik vond hem toen een intelligente en levendige man. Het was ook een buitengewoon aardig gesprek, ondanks dat wij het helemaal niet met elkaar eens waren. Hij vertelde me dat het jihadisme een dreiging zou blijven, maar ik ben nog steeds van mening dat hij ongelijk had. De dreiging is de afgelopen jaren, althans in Nederland, best meegevallen.

Of hij het als premier goed gaat doen, durf ik niet te zeggen. Ik denk dat er überhaupt niemand is die daar iets verstandigs over kan zeggen. Schoof heeft een ambtelijke carrière gemaakt, en heeft daardoor niet direct politieke ervaring. Over veel problemen zal hij eerder op een ambtelijke manier nadenken dan op een politieke manier. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Wat Wilders in de media gaat doen, weet je eigenlijk nooit

Ook zijn positie binnen de coalitie is een raadsel. Hij is natuurlijk door Wilders aangewezen, maar prijst zichzelf om zijn zelfstandigheid en benadrukt het belang van de rechtsstaat. Het is afwachten of hij als trekpop van Geert Wilders zal functioneren of zijn zelfstandige positie zal bevechten. Het is bovendien lastig te voorspellen of het Schoof gaat lukken om de coalitiepartijen bij elkaar te houden. Want wat Wilders in de media gaat doen, weet je eigenlijk nooit.

Mensen zeggen trouwens dat Schoof nogal tevreden is met zichzelf, maar dat is volgens mij geen vreselijke eigenschap voor de man in het Torentje. Je moet in die positie natuurlijk zelfvertrouwen hebben. Enige ijdelheid lijkt me dus niet zo’n verschrikkelijk probleem.’

Volg Maartens kritische gedachtengang ook via zijn tijdschrift Maarten!. Bestel losse nummers hier of word abonnee

Reacties

Gerelateerde artikelen

Dick Schoof: Jihadisme blijft een reële dreiging voor Europa

Maarten: ‘Iedereen die in dit kabinet stapt, berokkent zichzelf enorme schade’

Maarten interviewt politicoloog André Krouwel: ‘Als politiek project is het populisme gedoemd te mislukken’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.