Hoop op een zomeroffensief

Door Maarten van Rossem

Uit Maarten!  2023-2. Bestel losse edities hier

De oorlog in Oekraïne woedt voort. De berichten van het front zijn onduidelijk op het moment dat ik dit schrijf, eind mei. Wordt het Russische militaire optreden coherenter en effectiever? Komt er nog een groot Oekraïens zomeroffensief? Is er zicht op een overtuigende Oekraïense overwinning of ziet het eerder uit naar een langdurige, verwoestende remise? De kardinale vraag is: hoe nu verder?

Er lijken twee verschillende antwoorden op die vraag mogelijk. Het antwoord van Zelenski is nog steeds dat er maar één aanvaardbaar slotakkoord is, en dat is een overtuigende Russische nederlaag die resulteert in een volledig vertrek van de Russische strijdkrachten van Oekraïens grondgebied. Of dat op afzienbare termijn mogelijk is, is een tweede vraag.

De verwoestingen kunnen zo groot worden dat voortzetting van de strijd niet valt vol te houden. Bovendien is het geduld van Oekraïnes bondgenoten waarschijnlijk niet oneindig. Dat zou betekenen dat er toch op een of andere manier zou moeten worden onderhandeld. Die onderhandelingen zouden waarschijnlijk ook voor Rusland iets op moeten leveren. Anderzijds zouden Oekraïnes bondgenoten kunnen beloven dat Oekraïne op zijn minst vrijwel direct lid van de NAVO zou kunnen worden. In een lang interview bepleitte Henry Kissinger een dergelijk onmiddellijk lidmaatschap, teneinde garanties aan Oekraïne te bieden en tegelijkertijd de ambities van Oekraïne te temperen.

Er zijn ook argumenten tegen onderhandelen. Het valt immers te beargumenteren dat Poetins Rusland altijd een gevaar blijft zolang het niet overtuigend is verslagen. Kissinger ziet meer in de opbouw van een redelijke verstandhouding met Rusland, ondanks alles. Dat zijn heel verschillende visies, maar zij beogen beiden een stabiele veiligheidssituatie in Oost-Europa. Voor beide benaderingen van dit vraagstuk valt mijns inziens wel wat te zeggen.

Op dit moment is voortzetting van de strijd te prefereren. Dat is echter per definitie een tijdelijke preferentie, die afhankelijk is van het succes van het leger van Oekraïne. Gaat de strijd evident lang duren, dan komt toch het tweede scenario in zicht. Dan moet er gepraat worden. Laten we daarom hopen dat er een succesvol Oekraïens zomeroffensief komt, dat perspectief biedt.

Meer lezen uit dit nummer? Bestel hier uw exemplaar

Uit Maarten!  2023-2. Bestel losse edities hier

De oorlog in Oekraïne woedt voort. De berichten van het front zijn onduidelijk op het moment dat ik dit schrijf, eind mei. Wordt het Russische militaire optreden coherenter en effectiever? Komt er nog een groot Oekraïens zomeroffensief? Is er zicht op een overtuigende Oekraïense overwinning of ziet het eerder uit naar een langdurige, verwoestende remise? De kardinale vraag is: hoe nu verder?

Er lijken twee verschillende antwoorden op die vraag mogelijk. Het antwoord van Zelenski is nog steeds dat er maar één aanvaardbaar slotakkoord is, en dat is een overtuigende Russische nederlaag die resulteert in een volledig vertrek van de Russische strijdkrachten van Oekraïens grondgebied. Of dat op afzienbare termijn mogelijk is, is een tweede vraag. De verwoestingen kunnen zo groot worden dat voortzetting van de strijd niet valt vol te houden. Bovendien is het geduld van Oekraïnes bondgenoten waarschijnlijk niet oneindig. Dat zou betekenen dat er toch op een of andere manier zou moeten worden onderhandeld. Die onderhandelingen zouden waarschijnlijk ook voor Rusland iets op moeten leveren. Anderzijds zouden Oekraïnes bondgenoten kunnen beloven dat Oekraïne op zijn minst vrijwel direct lid van de NAVO zou kunnen worden. In een lang interview bepleitte Henry Kissinger een dergelijk onmiddellijk lidmaatschap, teneinde garanties aan Oekraïne te bieden en tegelijkertijd de ambities van Oekraïne te temperen. Er zijn ook argumenten tegen onderhandelen. Het valt immers te beargumenteren dat Poetins Rusland altijd een gevaar blijft zolang het niet overtuigend is verslagen. Kissinger ziet meer in de opbouw van een redelijke verstandhouding met Rusland, ondanks alles. Dat zijn heel verschillende visies, maar zij beogen beiden een stabiele veiligheidssituatie in Oost-Europa. Voor beide benaderingen van dit vraagstuk valt mijns inziens wel wat te zeggen. Op dit moment is voortzetting van de strijd te prefereren. Dat is echter per definitie een tijdelijke preferentie, die afhankelijk is van het succes van het leger van Oekraïne. Gaat de strijd evident lang duren, dan komt toch het tweede scenario in zicht. Dan moet er gepraat worden. Laten we daarom hopen dat er een succesvol Oekraïens zomeroffensief komt, dat perspectief biedt. Meer lezen uit dit nummer? Bestel hier uw exemplaar

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

‘Nederland moet niet meegaan in het kinderachtige geruzie tussen China en Amerika’

Maarten: ‘De waanzin is in Poetin gevaren’

Poetin en Xi: Autocraten onder elkaar

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.