Maarten bespreekt het nieuws: ‘Ik vrees dat Nederland zal eindigen als een van de laatste gevaccineerde landen’

De eerste maand van 2021 loopt alweer op zijn eind. Tijd om terug te blikken op het nieuws van januari. Wij spraken met Maarten over een aantal belangrijke thema’s die het nieuws domineren.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten en diepgravende artikelen ontvangen? Neem nu een abonnement op Maarten! en krijg de Maarten! Scheurkalender cadeau!

Avondklok-rellen in Nederland

Van Eindhoven tot Helmond en van Urk tot Enschede: in minstens vijftien gemeenten sloeg na de invoering van de avondklok de vlam in de pan. Hoe kwam dit nieuws bij u binnen?

Maarten: ‘Ik heb het nieuws over de rellen in Nederland niet op de voet gevolgd, maar natuurlijk heb ik de beelden gezien. Van Eindhoven kun je nauwelijks beter verwachten. Ik herinner me nog vergelijkbare rellen bij een protest van Kick Out Zwarte Piet en Eindhovense hooligans. Kennelijk is daar altijd een fijne voorraad hooligans aanwezig die elke gelegenheid aangrijpt om lekker te gaan rellen. Dit keer was de aanleiding de avondklok. Toch krijg je sterk de indruk dat dit gewoon een kwestie is van rellen om te kunnen rellen.

Demissionair minister-president Mark Rutte noemde het geweld ‘ontoelaatbaar’ en reageerde geschokt. Ja, wat kan hij er anders over zeggen? Het zou gek zijn als Rutte zou antwoorden: ‘ik heb eens naar de beelden gekeken, en ik denk dat ik ook in Eindhoven ga rellen’.

Of ik me verschrikkelijk druk maak over deze gebeurtenissen? Nou, eigenlijk niet zo. Het is natuurlijk diep en diep treurig, maar om nu te denken dat dit soort rellen uiterst uniek zijn in Nederland, dat is onzin. Denk aan de krakersrellen in de jaren ’80 of alleen al aan de ordeverstoringen die geregeld na voetbalwedstrijden optreden. Bovendien weet je wie het doen. Het zijn een type jonge mannen – ik heb de indruk dat er bar weinig jonge vrouwen aan dit soort rellen deelnemen – die elke gelegenheid aangrijpen om met stenen te gooien en zich te misdragen. Het is opwinding. Ze hebben geen zak te doen en gaan vaak een gruwelijk vervelend, armoedig leven tegemoet. Dan wil je de boel wel op stelten zetten door lekker stenen te gooien en winkeltjes te plunderen. Dat is natuurlijk topvermaak.

Ik heb wel eens de stelling verdedigd om bij het uitbreken van dit soort ellende helemaal geen politie te sturen. Dan hebben die lui ook geen lekker relletje. Maar als dit gedrag dusdanig georganiseerd wordt, dan kan de narigheid wel eens lang aanhouden. In dat geval zou ik zeggen: treed meteen hard op. Niet met een stop-go-methode, want dan kan zo’n rel nog uren duren.

‘Het gaat altijd mis in het orthodoxe christelijke Urk. Ik vraag me af wat de Heere daarvan vindt.’

Dat er op sociale media verschillende berichten opdoken waarin werd opgeroepen te gaan rellen, zorgde ervoor dat het in meerdere gemeentes in Nederland raak was. Mensen steken elkaar aan. Zo werd er in Urk een Covid-teststraat in de fik gestoken. Wat je daarvan toch moet zeggen. Het wonderlijke is dat Urk één van de meest orthodoxe christelijke gemeenten van Nederland is. Toch gaat het altijd mis in Urk. Dat is toch vrij pijnlijk. Ik vraag me af wat de Heere daarvan vindt. Hij kan daar niet gelukkig mee zijn.

Voorlopig zitten we nog wel even met die avondklok. Of het een verstandige maatregel is, dat durf ik absoluut niet te beoordelen. Persoonlijk heb ik er weinig last van. Ik vermoed dat de meeste Nederlanders er weinig last van hebben. De mensen die echt noodzakelijk de weg op moeten, krijgen immers een vergunning.’

 

Climate Adaptation Summit 2021

Op 25 en 26 januari 2021 vond in Nederland de Climate Adaptation Summit 2021 plaats. Een goed initiatief?

Maarten: ‘Het feit dat deze internationale klimaattop zich richt op het vinden van oplossingen om ons aan te passen aan de effecten van klimaatverandering, dat vind ik een sympathiek streven. Maar over het algemeen geldt voor de Nederlandse overheid: stop met het maken van utopische plannen en ga meer concreet beleid voeren. In dat opzicht vind ik dat Nederland nog helemaal niet goed op weg is om klimaatverandering tegen te gaan. Laten we zeggen: verbaal zijn we geweldig op weg. Verbaal zijn wij een van de groenste landen ter wereld, maar de werkelijkheid laat zien dat we nog ver achterlopen op andere Europese landen.

‘Verbaal zijn wij een van de groenste landen ter wereld, maar de werkelijkheid laat zien dat we nog ver achterlopen op andere Europese landen.’

Nu kun je je afvragen of zo’n Summit dan zinvol is. Daar heb ik geen idee van. Het schijnt dat wereldleiders tijdens deze bijeenkomst ieder hun praktische klimaatplannen presenteren, die plannen gelden tot 2030. Ik zou zeggen, laten ze dat vooral doen. Wellicht leidt het daadwerkelijk tot nieuwe inzichten en concrete maatregelen. Baat het niet, dan schaadt het niet.’

 

Het Nederlandse Covid-vaccinatiebeleid

Op 6 januari is Nederland gestart met het vaccineren volgens de vaccinatiestrategie die Rijksoverheid heeft opgesteld. Heeft Nederland een goede vaccinatiestrategie?

Maarten: ‘Maandenlang heeft Nederland zich op het vaccinatieprogramma kunnen voorbereiden. Toch blijkt er in onze zogenaamd efficiënt werkende medische sector niets op orde te zijn. Aanvankelijk gold dat alleen voor de testcapaciteit in Nederland, maar nu komt ook het vaccinatieprogramma traag op gang. Dat is toch wonderlijk? Hoe kan het dat buurlanden de zaken een stuk beter voor elkaar hebben? Dat komt omdat de Nederlandse politiek decennialang heeft bezuinigd in de medische sector, met alle gevolgen van dien.

Wat Nederland van het vaccinatieprogramma terecht heeft gebracht is een onacceptabel drama. Die schuld ligt bij het ministerie. Het vaccineren in Nederland is één van de grootste mislukkingen van de laatste jaren. Het had zo veel beter gekund. Bovendien is het de zoveelste maal dat het ministerie achter de feiten aanloopt en de boel niet op orde heeft. Er moet echt een parlementaire enquête gehouden worden over het falen van de overheid in de coronacrisis.

‘Ik vrees dat Nederland zal eindigen als een van de laatste gevaccineerde landen.’

Of ik nog twijfel of ik mij laat vaccineren? Absoluut niet. Ik zou mij onmiddellijk laten vaccineren. Het liefst vandaag nog. Dat spreekt voor zich. Maar ik heb begrepen dat een deel van het AstraZeneca -vaccin niet geleverd kan worden. Dit vaccin is bestemd voor ouderen die – net als ik – thuis wonen. Gezien Nederland al hopeloos achterloopt ten opzichte van onze buurlanden, kan dat alleen nog maar verergeren. Het ziet er nu naar uit dat het voor thuiswonende ouderen tot april of zelf tot mei kan duren voordat zij eindelijk gevaccineerd worden. Dat vind ik echt schandalig. Of er nog een inhaalslag zal komen? Dat zie ik niet gebeuren met dit ministerie. Ik vrees dat Nederland zal eindigen als een van de laatste gevaccineerde landen.’

 

De eerste maand van 2021 loopt alweer op zijn eind. Tijd om terug te blikken op het nieuws van januari. Wij spraken met Maarten over een aantal belangrijke thema’s die het nieuws domineren.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten en diepgravende artikelen ontvangen? Neem nu een abonnement op Maarten! en krijg de Maarten! Scheurkalender cadeau!

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Gerelateerde artikelen

‘De politiek biedt een geweldig podium om te veranderen wat niet deugt’

De sterke man faalt

Als één partij gek wordt

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.