Kunst met Sis: Alles is ijdelheid

Kunst met Sis: Alles is ijdelheid

DOOR SIS VAN ROSSEM

maandag 15 juli 2019
Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.

Vanitasstilleven
IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid (Prediker 1:2)
 
Vanitas betekent ijdelheid of leegheid. Dus niet zozeer ijdelheid in onze moderne  betekenis, maar de ijdelheid, leegheid en zinloosheid van dit aardse bestaan. Het is natuurlijk problematisch om een dergelijk complex en abstract begrip op een plat vlak weer te geven.  In de zeventiende eeuw gebruikte men daar de nodige voorwerpen voor waarvan bijna iedereen de betekenis begreep. Die betekenissen zijn  tijdgebonden. Voor ons zijn die spullen op een tafel willekeurig en zonder  betekenis. Sterker nog, je vraagt je af wat die schedel daar doet. Wie legt er nou een schedel op een tafel? Iemand uit de zeventiende eeuw zou direct weten wat de voorstelling betekent.

Benieuwd naar de hele column? Bestel dan nu Door de ogen van Sis van Rossem, een verzameling van Sis van Rossems beste en scherpste columns. Bestel het boek hier.

maandag 15 juli 2019

Gerelateerde artikelen

Sis over prettige dieren: ‘Spinnen zijn uiterst nuttig’

woensdag 3 juli 2019

Kunst met Sis: Het kind in onszelf

maandag 17 juni 2019

Kunst met Sis: Vrouw Wereld

woensdag 30 mei 2018

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.