Maarten ontmoet Andries Knevel

14-11-2012

Voor de nieuwe Maarten! brengt Maarten samen met gasthoofdredacteur Andries Knevel een bezoek aan de megakerken in Barneveld. De kerken in Nederland lopen leeg. Maar de ontkerkelijking lijkt volledig aan de Bijbelgordel voorbij te gaan. Een merkwaardig verschijnsel, vindt Maarten. ‘De gelovigheid neemt af, maar de orthodoxie neemt toe.’

Het nummer heeft als thema religie in Nederland. Samen met Maarten stelde Knevel een nummer samen dat de staat van het geloof in Nederland anno 2012 bespreekt en onderzoekt.

Het werd een ontmoeting tussen twee mannen die qua levensovertuiging een universum van elkaar verwijderd zijn. Maarten staat bekend als oernuchtere en overtuigde atheïst. Andries lijkt als christen evenmin geplaagd door twijfel. Toch blijken de twee wel degelijk enig begrip voor elkaars overtuigingen te kunnen opbrengen. Maarten noemde het bezoek aan Barneveld achteraf ‘ontzettend leerzaam’.

Nog meer in het nieuwe nummer: een portret van Cees Dekker, natuurkundige en christen. Kun je geleerd én gelovig zijn? Maarten en Andries interviewen Willem Aantjes, oud-fractieleider en medeoprichter van de CDA in de jaren zeventig. Over de moeilijke tijden die het CDA doormaakt en hoe het verder moet met de christelijke politiek in Nederland.

De nieuwe Maarten! verschijnt vanaf aanstaande donderdag in de winkels.

Meest gelezen verhalen

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.