‘Stommer dan het conflict bij de PvdD krijg je het niet’

Door Maarten van Rossem en Tristan Lof

De crisis binnen de Partij voor de Dieren (PvdD) is nog niet voorbij. Het bestuur mag dan zijn opgestapt en Esther Ouwehand alsnog zijn voorgedragen als lijsttrekker, de partij is inmiddels in tweeën gespleten. Maarten van Rossem reageert op de politieke ontwikkelingen: ‘Je krijgt de indruk dat het bestuur grotendeels uit krankzinnigen bestaat.’

Maarten: ‘Het was te verwachten dat Ouwehand meer steun zou krijgen, maar de schade binnen de Partij voor de Dieren is natuurlijk enorm. Het is zo’n beetje de laatste partij waarvan je verwachtte dat de leden onderling onbeschrijfelijke herrie zouden gaan maken. En dat ook nog terwijl ze in de peilingen op aanzienlijke winst stonden. Veel stommer dan dit krijg je het niet gauw.

Het extreme egoïsme van de participanten in deze machtsstrijd heeft de partij ernstig beschadigd. Blijkbaar prevaleren de persoonlijke belangen boven de partijbelangen. Dat vind ik teleurstellend. Zelf zou ik niet snel op de PvdD stemmen. Toch is het een nuttige linkse partij met extra aandacht voor het treurige lot van dieren.’

Eigen belangen

‘Ik heb begrepen dat de stichters van de PvdD een belangrijke rol spelen binnen het bestuur, dat nu is opgestapt. Kennelijk vrezen zij de controle over de partijkoers te verliezen. Ze richten de partij liever te gronde dan dat ze Ouwehand de overwinning gunnen. Dat wekt de indruk dat het bestuur grotendeels uit krankzinnigen bestaat. Beide kampen hadden er verstandig aan gedaan om de tafel te gaan zitten en een tijdelijke wapenstilstand af te sluiten tot aan 22 november. Na de verkiezingen hadden ze dan weer verder kunnen kijken. Ook Ouwehand had een stap opzij kunnen zetten.’

Kleinepartijenkwaal

‘Het is tragisch dat dit soort spanningen vaak kleine partijen betreft. In eerste instantie doen ze het in de peilingen best aardig, maar dan rekruteren ze iemand die voortdurend problemen veroorzaakt. Bij Volt heeft de aanwezigheid van Nilüfer Gündoğan tot allerlei conflicten geleid. Daar is een rechtszaak uit voortgekomen, die eindeloos heeft voortgeëtterd. Dat heeft de partij niet goed gedaan. Interne problemen zie je ook bij een partij als BIJ1, die helemaal is geïmplodeerd. Silvana Simons heeft zich niet herkiesbaar gesteld.

In zekere zin is ook het CDA getroffen door de kwaal, omdat Omtzigt eveneens ruzie heeft gemaakt met de partij waaruit hij voortkomt. Het is duidelijk dat Omtzigt die strijd voorlopig gaat winnen, zodat we nu drie “CDA-partijen” hebben: de BBB, NSC en het oorspronkelijke CDA.

Inmiddels wordt Omzigt zelf ook geconfronteerd met de gevolgen van een verkeerde personeelskeuze. Onno Aerden trad dinsdag aan als woordvoerder van Nieuw Sociaal Contract, maar moest al snel weer vertrekken omdat hij een beledigende tweet bleek te hebben geschreven over BBB.

Extinction Rebellion

‘Extinction Rebellion veroorzaakt nu een heleboel rumoer. Maar het lijkt mij ook de bedoeling van demonstraties om rumoer en daardoor debat te veroorzaken. De gemeente heeft natuurlijk het liefst dat ze demonstreren op een industrieterrein, maar het is volkomen begrijpelijk waarom dat niet gebeurt. Zo trekken ze veel meer aandacht en komen ze op tv – want dan pas heeft een demonstratie echt plaatsgevonden. De acties kunnen een beetje helpen, ik hoop het in ieder geval voor de demonstranten.

Ze kunnen nog even doorgaan, maar uiteindelijk raken we er allemaal aan gewend. Dan moeten ze een andere strategie verzinnen, want je kunt niet drie jaar lang elke dag de A12 blokkeren. Dan verslapt de aandacht. Op den duur zullen automobilisten dat traject vermijden en een andere route nemen.

Mijn indruk is dat de overheid gekozen heeft voor een terughoudende benadering. Veel meer dan een waterkanon gebruikt de politie niet, er wordt niet op los gemept. Misschien kan de overheid op de lange termijn iets doen aan die fossiele subsidies, maar dat gaat niet de komende weken gebeuren. Het zit financieel allemaal heel ingewikkeld in elkaar. Het gaat om tientallen miljarden en beleid dat over jaren loopt. Daar kun je niet plotseling mee stoppen.’

Meer lezen van Maarten? Bestel hier de nieuwste editie

De crisis binnen de Partij voor de Dieren (PvdD) is nog niet voorbij. Het bestuur mag dan zijn opgestapt en Esther Ouwehand alsnog zijn voorgedragen als lijsttrekker, de partij is inmiddels in tweeën gespleten. Maarten van Rossem reageert op de politieke ontwikkelingen: ‘Je krijgt de indruk dat het bestuur grotendeels uit krankzinnigen bestaat.’

Maarten: ‘Het was te verwachten dat Ouwehand meer steun zou krijgen, maar de schade binnen de Partij voor de Dieren is natuurlijk enorm. Het is zo'n beetje de laatste partij waarvan je verwachtte dat de leden onderling onbeschrijfelijke herrie zouden gaan maken. En dat ook nog terwijl ze in de peilingen op aanzienlijke winst stonden. Veel stommer dan dit krijg je het niet gauw.

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

Maarten: ‘Goed nieuws dat Omtzigt deze moedige stap neemt’

Opruiming op rechts

‘Rutte had eerder moeten zeggen: het is mooi geweest’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.