Zo maakt u van Nederland een dictatuur

Door Maarten van Rossem en Bart de Koning

Dictatoriale ambities? Bart de Koning en Maarten van Rossem geven gouden tips voor iedereen die een einde wil maken aan het softe democratische gewik en geweeg.

 

1. Geef de politie meer bevoegdheden: preventief fouilleren van onschuldige burgers, inclusief kinderen en hoogbejaarden, massaal cameratoezicht op straat, kentekenscans langs snelwegen en ringwegen. Geef politie en opsporingsdiensten toegang tot alle beschikbare databases.

2. Criminaliseer steeds meer gedrag. Maak iedereen strafbaar die geen identificatiebewijs bij zich heeft. Registreer coffeeshopbezoekers. Dwing growshops en tuincentra ‘verdachte’ aankopen te registreren. Maak het bezit van één XTC-pil strafbaar en geef festivalgangers zonder tussenkomst van de rechter een strafblad.

3. Geef de inlichtingendiensten ruime bevoegdheden, en laat hen massaal en ongericht tappen op internet.

4. Tap ook journalisten en advocaten, zodat het kritische geesten duidelijk is dat de staat hen weet te vinden.

5. Koppel alle databanken aan elkaar om verdacht of frauduleus gedrag preventief te kunnen opsporen.

6. Ondermijn grondrechten. Dwing verplichte huiszoekingen af met het dreigement anders de uitkering stop te zetten. Dwing verdachten mee te werken aan hun eigen veroordeling door hen te dwingen hun wachtwoord af te geven.

7. Zet burgers tegen elkaar op door voor iedere maatschappelijke misstand een anoniem meldpunt in te stellen.

8. Deel vertrouwelijke gegevens van burgers onbekommerd met buitenlandse inlichtingendiensten.

9. Reorganiseer en centraliseer de rechterlijke macht. Versterk de bureaucratische greep op het werk van rechters, verhoog de griffierechten om toegang van burgers tot het recht te bemoeilijken, bezuinig op gesubsidieerde rechtshulp voor verdachten.

10. Maak een groot ministerie van Veiligheid & Justitie en breng daar alles onder wat met binnenlandse veiligheid te maken heeft. Centraliseer de politie en verzwak het democratisch toezicht erop door de Tweede Kamer en burgemeesters wettelijk minder zeggenschap te geven en de minister meer.

11. Verzwak de Grondwet en de grondrechten. Nederland is een van de zeer weinige landen waar rechters wetgeving niet aan de Grondwet mogen toetsen. Toetsen aan internationale verdragen mag nog wel. Maak dat wettelijk onmogelijk.

12. Neutraliseer kritische instanties als de Raad van State, het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman. Probeer een ongevaarlijke partijgenoot als Ombudsman te benoemen. Negeer de adviezen van deze instanties. Schuif ook goed onderbouwde kritiek op omstreden wetsvoorstellen terzijde en voer die gewoon in.

13. Schaf de Eerste Kamer af.

14. Intimideer critici, zet hen onder druk om kritische boeken niet te publiceren. Stuur de sociale recherche of de belastingdienst af op demonstranten om te kijken of ze geen uitkering hebben.

 

Meer lezen van Maarten? Volg de kritische gedachtegang van Nederlands’ bekendste historicus via zijn scherpe opinietijdschrift: Maarten! Lees meer

Uit Maarten! 2015-6

 

Dictatoriale ambities? Bart de Koning en Maarten van Rossem geven gouden tips voor iedereen die een einde wil maken aan het softe democratische gewik en geweeg.

 

Welkom bij Maarten!

Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.

InloggenRegistreren

Reacties

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

Stop het gezanik over politici

Het journaal is indrukwekkend/infantiel

‘Nieuws bevuilt je wereldbeeld’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.