Hans Dorrestijn scheidt werk en privé niet

27-03-2013


Foto Peter Elenbaas

Maarten houdt in het nieuwe nummer een interview met cabaretier en natuurschrijver Hans Dorrestijn. ‘Een beminnelijk mens’, noemt Maarten hem. Lees hier een kort overzicht van Dorrrestijns leven en loopbaan.

Hans Dorrestijn (72) heeft van zwartgallige humor zijn handelsmerk gemaakt. Een makkelijk leven heeft hij dan ook niet gehad. Zijn collega Jacques Klöters merkte ooit op dat ‘zelfs de boeken van Charles Dickens verbleken bij de jeugd van Dorrestijn. Hoewel dit wel veel schrijnende, maar buitengewoon geestige liedjes opleverde.’ Dorrestijns gevecht met een hardvochtige en gewelddadige stiefvader heeft hij tot 26 jaar na diens dood met zich meegedragen.

Gouden Harp
Hans Dorrestijn doorliep de kweekschool en ging daarna Nederlands onderwijzen aan het Wagenings Lyceum. Na zeven jaar nam hij ontslag en debuteerde hij als schrijver met Als de balken gaan verzakken (1973). Er zouden nog vele romans, dichtbundels en jeugdboeken volgen. In hetzelfde jaar 1973 stond Dorrestijn voor het eerst in het theater met een eigen show: Bofkont.  In 2003 kreeg hij een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. Bekende tv-programma’s zoals Sesamstraat en Het Klokhuis gebruikten zijn teksten.

Wielewaal
Dorrestijn schreef voor het eerst over zijn grote hobby, vogels kijken, in Dorrestijns Vogelgids uit 2007. Het boek werd een groot succes. In 2010 volgde Dorrestijns Natuurgids en twee jaar later Dudeljo!, een liefdesverklaring aan de wielewaal.  In deze non-fictieboeken gaat het niet alleen over vogels en andere dieren. Zoals bij alles wat Dorrestijn doet, hebben zijn natuurgidsen een hoog een hoog autobiografisch gehalte.

Rechtszaak
Dat de scheiding tussen privé en openbaar in het werk van Dorrestijn nogal eens wegvalt, is niet zonder risico. In 2000 verscheen Finale Kwijting, waarin Dorrestijn een van zijn twee ex-vrouwen, Annemiek Bonsel, beschrijft als psychotisch. Het leidde tot een rechtszaak en een polemiek in de media. En op het podium ‘liet hij zich vroeger nog wel eens door het publiek afslachten,’ aldus Dorrestijns vaste aangever Martin van Dijk.

Dorrestijn werkt momenteel aan een nieuw boek, maar volgens hemzelf ‘duurt dat nog wel even’. Kracht Putten uit Pracht Kutten moet omstreeks het jaar 2018 verschijnen. Dorrestijns eerste prioriteit is nu zijn volgende theaterprogramma.

Kijk ook op www.hansdorrestijn.nl

Hoogtepunten uit Dorrestijns oeuvre zijn:

Boeken:
(1973) Als de balken gaan verzakken
(1975) Je bent een liegbeest
(1981) De rooie vuurtoren, of Vrijdag en de andere wilden
(1986) DPA
(1991) De Spaanse Kat
(1992) Gevaarlijke stroom
(2000) Finale kwijting
(2007) Dorrestijns vogelgids
(2010) Dorrestijns natuurgids
(2012) Dudeljo!

Shows:
(1973) Bofkont
(1985) Circus Horlepiep (met Lévi Weemoedt)
(1998) Onvervuld verlangen – Dorrestijn viert oud en nieuw
(2005) Het naakte bestaan (met Martin van Dijk)
(2006) Ruïnes (met Martin van Dijk)
(2010) Buigen

CD's:
(1974) Bofkont
(1993) Na regen komt Dorrestijn
(2000) Onvervuld verlangen - Hans Dorrestijn viert Oud en Nieuw
(2005) Samen Solo (met Adèle Bloemendaal)
(2008) Logistiek (met Martin van Dijk)

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.